Publicat de: bibliotecaexersare Marazan Stefan | august 17, 2008

LIBRARY ~ WEB 2.0

 

 

     Am sa incerc sa scriu cateva randuri despre notiunea de web 2.0 asociata notiunii de biblioteca. In acest sens, am sa folosesc (printre altele) unele informatii aflate de la Carmen Holotescu si Michael Stephens care au avut amabilitatea de a invata si pe altii, multe lucruri noi. Evident, imi asum orice parere care ar putea sa nu coincida cu cea a autorilor mentionati, mai ales ca pe Michael il intereseaza si parerea fiecaruia asupra acestui subiect.

  

     In prezent se vorbeste deja despre LIBRARY2.0 ca o “extensie” a cunoscutului WEB2.0. Un fel de punte de legatura intre biblioteca si web2.0 este si idea (comuna ambelor) de a incerca sa asigure servicii cat mai concentrate asupra utilizatorilor.  Putem spune ca exista si alte elemente comune bibliotecilor si universului web2.0, un element comun este si activitatea colaborativa. Spre exemplu, eu in politica de achizitie ma bazez si pe solicitarile sau propunerile de achizitie venite din partea utilizatorilor. Evident, noile tehnologii pot oferii mult mai multe oportunitati care, implementate in domeniul educatiei, pot aduce o latura atractiva imbinata armonios cu utilul.

     Pentru a mai aduce o picatura de lumina asupra notiunilor, il amintes pe Tim O’Reilly care, in unul din articole, mentiona despre aparitia termenului web 2.0 inca din anul 2004 – in timpul unui brainstorming facut la pregatirea organizarii unei conferinte legate de Web. In prezent inca exista discutii referitoare la web2.0 si library2.0, existand mai multe definitii.  Termenul de „Library 2.0” a fost publicat de Michael Casey pe blogul sau LibraryCrunch ca fiind un  “spin-off” al termenilor Business 2.0 si Web 2.0. Casey a sugerat ca bibliotecile, in special cele publice sunt in punctul in care elementele Web 2.0 au aplicabilitate.  Termenul Library 2.0 si-a facut debutul in conferinta, la Internet Librarian 2005 in Octombrie 2005, prin intermediul lui Michael Stephens de la Saint Joseph County Public Library.  

     Pe parcurs, s-a putut observa o tranzitie de la „vechiul” Web la „noul” Web, spatiul WWW fiind vazut mai mult ca o platforma software, în care utilizatorul îsi controleaza / creeaza propriile date, informatii, punându–le în mod uzual la dispozitia altora prin intermediul unor instrumente colaborative. Se poate spune ca denumirea de Web 2.0 reprezinta etapa a doua în dezvoltarea World Wide Web si înglobeaza utilitarele si serviciile lui. Unele elemente specifice sunt si urmatoarele: RSS, tagurile, blogurile, bookmarkingul si altele. Dupa unele pareri, am putea include si IM la aceasta lista. Cu IM putem iesi in intampinarea utilizatorilor, pe calea online, in mediul lor specific.

     Idea de baza este aceea ca este necesar sa fim constienti de existenta elementelor tehnologice, sa ne familiarizam cu utilizarea lor si, pe cat posibil, sa analizam cum ar putea introducerea acestora in  activitatea profesionala, sa duca la dezvoltarea ofertei serviciilor de calitate. Cu Library 2.0, serviciile de biblioteca pot fi evaluate si actualizate pentru a iesi in intampinarea nevoilor schimbatoare ale utilizatorilor. Library 2.0 propune bibliotecilor sa incurajeze utilizatorii sa colaboreze la dezvoltarea si mentinerea unor servicii de calitate. Utilizatorii activi sunt un element component a ceea ce se doreste a fi Library 2.0.  Cu informatia circuland in ambele sensuri: de la biblioteca la utilizator si de la utilizator la biblioteca – serviciile de biblioteca ar putea evolua si s-ar putea dezvolta in mod constant. Utilizatorul putand fi participant, co-creator si consultant. Acum, am sa amintesc de prezentarea facuta de Michael Wesch DAR… mai bine v alas sa urmariti dumneavoastra prezentarea (este CC):

 

Reclame

Responses

  1. Mi se pare extrem de interesanta aceasta trecere in revista a performantelor generate de Web2.0 in lumea bibliotecilor. As dori sa preiau acest articol si pe blogul meu altmarius, inclusiv cu filmuletul de prezentare respectiv. Voi mentiona in primul rind sursa articolului!

  2. […] v    Despre LIBRARY WEB 2.0 (aici) […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: