Publicat de: bibliotecaexersare Marazan Stefan | Septembrie 3, 2008

BIOGRAFIE user DA? – NU?

BIOGRAFIE user DA? – NU?

     Am observat ca: pana si in partile tehnice, apare literatura (mai mult sau mai putin).  De aceasta data este vorba de Shakespeare, mai exact de proverbiala dilema (in cazul nostru adaptata la situatie):< SA IMI FAC PUBLICE DATELE? SA NU IMI FAC PUBLICE DATELE? ASTA E DILEMA>

Evident, ne referim la “profile”. Spre exemplu contul de Twitter, ca sa incepem de undeva. Exista 2 tendinte majore, cele mentionate mai sus: sa fac publice datele sau sa nu le fac publice. Din acestea doua a derivat a treia cea in care nu sunt sigur si pana ma decid, fac publice anumite parti “biografice”.

     La prima vedere, pare o problema banala…am sa va arat spre finalul articolului ca nu este asa. Ca sa intelegem mai bine curentul “PRO date biografice”( aici imi vine rapid in memorie exemplul colegei mele Cathy), am sa va prezint un punct de vedere obiectiv:

·        PRO- spre exemplu, Twitter este o unealta de microbloging care iti permite usor sa faci uz de “micronetworking” dar…pentru multi ideea este sa ajungi la “networking”. Pentru a reusi sa iti creezi o RETEA viabila (mai ales daca esti dornic sa cunosti oameni noi) este necesara comunicarea eficienta cu cei din retea. Stim ca procesul de comunicare implica (pe langa altele) un Emitator si un Receptor, un canal si…preferabil, existenta unui feedback. Evident, putem sa alegem sa urmarim pe cine dorim (din cei care nu au restrictii tehnice) dar acest lucru nu inseamna ca, comunicam cu ei. Aici intervine nevoia de date biografice. Multe persoane daca nu stiu un minim de date despre noi nu vor accepta sa comunice cu noi, eventual (in cazul in care noi ne incapatanam sa insistam) ne pot si“bloca” (unele platforme permit acest lucru). Pentru a determina pe cei din lista de urmariti sa treaca si pe lista de urmaritori, trebuie sa ne gandim sa oferim unele informatii. Probabil ca nu sunt totusi foarte multi care, cel putin la inceput sa isi doreasca bifarea, integral, unei liste la care datele de genul: nume, prenume, profesia, studii, tara, localitatea, institutia unde lucrati, nivelul ierarhic profesional… sa fie doar mica parte. Interesant este ca efortul depus pentru a trece de la micronetworking la networking este, practic, facut pentru a reveni la puterea laturii de micro din cadrul conversatiilor.

 

In general cand vorbim despre pro si contra, acum ar urma sa mentionez argumentele CONTRA. Am sa imi permit luxul de a va lasa pe dumneavoastra sa stabiliti care ar fi argumentele “CONTRA publicarii datelor biografice”, pentru fiecare dintre dumneavoastra.

 

·        IN LOC DE CONTRA – aici am sa transform o dilema (pe care o avea si colega mea Danna) si am sa o prezint ca sfat: incercati sa gasiti acel echilibru in cantitatea de date biografice, care sa va permita sa “comunicati” cu altii fara a afecta nivelul dumneavoastra de confort.

 

 

     La inceputul articolului am promis ca voi reveni asupra posibilului aspect de banalitate a problemei datelor biografice. Dupa parerea multora, anumite elemente “postate” pe Internet fac parte din cartea de vizita a unei persoane. La acest aspect intra si blogurile si conturile de microblogging si retelele sociale…  Aici problema are “efect” mai mult asupra celor tineri, elevi si studenti. Datele biografice prezentate, intra automat in legatura cu ceea ce “postam” noi. Cand spun ca ma refer la tineri, ca elevi si studenti, mentionez ca nu trebuie inteles ca cei de 40 de ani nu sunt tineri ci, ca absolventii incep un nou drum. Cu totii stim cat de important poate fi PR ul (si…cand spun PR nu ma refer,primordial, la PageRank desi,si acesta conteaza). Faptul ca datele biografice cat si ceea ce postam pot sa influenteze mult viitorul cuiva nu este ceva banal. Un viitor angajator poate observa, din ceea ce gaseste pe Internet, ca un anume candidat are un mare potential care, poate ca, altfel nu ar fi putut fi observat

In “tarile mai calde”, in special, exista specialisti PR care se ocupa de cartea de vizita lasata pe Net pentru a “ierarhiza” datele.

  

Am luat decizia de a scrie despre acest subiect, in urma aparitiei unor probleme tehnice care m-au oprit sa vizualizez partea de “user profile” la conturile de “urmaritor”

Anunțuri

Responses

  1. Interesanta bibliografie….deocamdata, ma multumesc cu ea….

  2. […] v    Dilema: afisarea datelor personale DA sau NU (aici) […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: