Publicat de: bibliotecaexersare Marazan Stefan | octombrie 17, 2008

SIGURANTA RUTIERA – activitati si “diverse”

         Pentru ca aceasta saptamana a fost sub semnul SIGURANTEI RUTIERE, profit de faptul ca astazi se incheie activitatile, pentru a scrie cateva randuri pe aceasta tema.

        Inainte de a continua expunerea detaliilor, vreau sa va spun ca: Am primit, din nou, un cadou. Nu stiu in ce masura a fost direct legat de aceste zile sau o continuare a unei actiuni FOARTE UTILE pentru siguranta omuletilor si… nu doar a lor ci a noastra a tuturor, cert este ca am primit cadoul. Am sa procedez ca si in cazul cadoului anterior: am sa va prezint imaginea „graitoare” .

 

Pentru a folosi si cuvinte, am sa va spun ca, spre bucuria mea (si dezamagirea unor soferi) am observat ca a inceput instalarea „trambulinelor” inainte de zebra din fata scolii. Imi permit sa le spun trambuline deoarece, daca nu incetinesti viteza masinii, risti sa fi „aruncat” in vazduh de dispozitivele instalate pe sosea. In ziua urmatoare am avut placerea sa vad, pe partea cealalta a strazii, masina cu bunataturi – mai exact muncitrorii veniti sa continue instalarea dispozitivelor de rigoare.

        Data de 13 octombrie a fost considerata „ZIUA EUROPEANA A SIGURANTEI RUTIERE”. Pornind de la acest punct, institutiile de invatamant preuniversitar au incercat sa desfasoare activitati relevante, in spiritul evenimentului.

        In cadrul acestei saptamani, elevii din diverse scoli si-au propus sa faca tot felul de activitati legate de acest subiect. Din activitatile aflate pe listele unor elevi se numara si:

·        Intalniri cu reprezentanti de la Politia Rutiera,

·        Concurs de desene tematice,

·        Chestionare specifice evenimentului,

·        Amenajarea de panou cu tematica rutiera,

·       

Nici omuletii micuti nu au stat departe de subiect, ei:

·        au invatat poezii despre semafor,

·        au desenat imagini cu semafoare…

        Daca am inteles bine, a fost lansat Programul national de PATRULE SCOLARE DE CIRCULATIE,   in etapa pilot. Stand si gandindu-ma la acest program, mi-am amintit ca….cu un secol in urma 😉 am participat si eu la initierea in „patrule” – pe cand eram la scoala generala. Pe vremea aceea eram dotati cu chipiu, manusi, „mansete”, tot felul de curele si alte minunatii. Din cate imi amintesc se participa si la „examene” teoretice (in scris)… Sa revin la prezent:  Exista si un REGULAMENT de organizare a patrulelor scolare, in care se prevad detalii referitoare la: infiintarea patrulei, alegerea membrilor, alegerea dascalului care se ocupa de aceasta activitate, echipamentul… Tot in regulament se prevad drepturile si indatoririle membrilor patrulelor. Pentru ca ne referim la omuleti si… este weekend, nu am sa va insir indatoririle (pe care TREBUIE SA LE RESPECTE) ci, cateva din dreptuirle (ce pot fi tentante):

·        Sa fie evidentiat,

·        Sa fie mediatizat,

·        Sa primeasca premii,

·        Sa beneficieze de un loc gratuit in tabara sau excursie…

Trebuie mentionat ca, proiectul este o colaborare a celor doua ministere: MINITERUL EDUCATIEI, CERCETARII SI TINERETULUI si MINISTERUL INTERNELOR…

        Oarecum, in spiritul sigurantei rutiere se incadreaza si un eveniment ce a avut loc zilele acestea: o frumoasa fantana transfosrmata intr-o gramada de spuma. Probabil ca ati putut vedea patania la televizor sau gasi articol cu aceasta intamplare asa ca… nu am sa imi urmez primul impuls de a va arata „spuma” ci va voi prezenta imaginea fantanii in zilele ei bune. A! Ca o mentiune pentru cei care sunt din Timisoara, sau trec prin Timisoara, fantana a fost prevazuta cu un dispozitiv ce schimba culoarea luminii, pe timp de noapte.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: