Publicat de: bibliotecaexersare Marazan Stefan | octombrie 18, 2008

CITITORI “MARI” – in biblioteca mea

        Din fericire (parerea mea), exista multi copii care fac primul pas spre lectura – inca de mici. Acest lucru mi-a fost confirmat de multe ori prin venirea la biblioteca, a omuletilor de varsta mica (6-8 ani).

        Ziua de ieri, desi mai obositoare, a fost una plina de energie datorita elevilor de clasa a II-a. Ieri, in colaborare cu colega mea Boitos Dana, am prezentat elevilor clasei a II-a B : biblioteca scolii noastre. Am incercat sa le prezentam biblioteca, sala de lectura, fondul de carte sa le explicam cum se face imprumutul si alte detalii organizatorice. Pentru acesti omuleti, ziua de ieri a reprezentat primul contact cu biblioteca si cu imprumutul de carte. Spuneam (aici) despre importanta muncii educatorilor si dascalilor, in vederea formarii elevilor. Ceea ce nu am scris acolo este faptul ca acesti “formatori” au o treba foarte dificila, sa stiti ca este foarte greu sa lucrezi cu o gramada de omuleti mici. DAR… satisfactia este pe masura. Din experienta mea ca bibliotecar dar si din clipele petrecute la catedra, am observat ca munca cu elevii mici (desi poate nu pare din exterior) iti aduce mai multa satisfactie si energie – in pofida solicitarii mai mari. Daca, citind articolul mentionat de mine, ati avut curiozitatea de a intra la Rebecca pe blog, stiti despre ce vorbesc. Entuziasmul, optimismul, bucuria pe care o degaja acesti omuleti este coplesitoare.

        Rvenind la biblioteca: trebuie sa spun ca, tot din fericire, am avut multi “cititori” (termenul corect ar fi UTILIZATORI) care veneau inca din clasa intaia. Exista posibilitatea sa ganditi “ce sa faca la biblioteca, cand nu stiu sa citeasca?”, Partial puteti avea dreptate. Spun partial, fara sa fac uz de acel numar de elevi care deja pot citi propozitia destul de usor. De ce spun partial? Pentru ca (cu riscul de a deveni jenanta repetarea) din fericire, avem ce sa le oferim si celor care sunt la inceputul carierie de cititor. La cei mici, SI NU NUMAI LA EI, folosim Benzile Desenate (BD). Aceste “carti” au o gramada de poze colorate si…putin text. Le folosim si la cei care invata limba franceza, (avem BD uri in franceza) aceasta fiind o posibilitate de a combina frumosul cu utilul. Tind sa spun ca, lectura gen BD il va atrage pe cititor mai mult spre acea limba decat un text “sec”. In plus, acest gen de lectura il stimuleaza sa descopere “ce inseamna cuvantul X” pentru a intelege mai bine ce spunea personajul sau preferat. La nivel de personaje avem o gama destul de larga in oferta noastra: pornind de la TINTIN, MICA SIRENA, DUMBO pana la GOLDORAK sau PIF. Personal avand de lucru cu cartile, achizitia lor, stiu ca preturile din librarie pot fi “delicate” cu atat mai mult daca ai mai multi copii. In acest caz, si nu numai,  biblioteca poate reprezenta o solutie foarte utila. Din acest motiv, am distribuit la fiecare omulet si cate un pliant pe care parintii sa il citeasca, in vederea cunoasterii ofertei existente. Stiind din experienta proprie cat de util poate fi un calendar de buzunar, am dat fiecarui cititor si cate un calendar cu biblioteca scolii (ca sa nu spun de cate ori am folosit calendarul pe post de semn de carte).

        Va arat si voua pliantele si calendarul:

 

 

Legat de Benzile Desenate, existente si in librariile de la noi- am o mare dezamagire: editura care le publica, a abandonat proiectul. In acest fel, a lipsit omuletii de o placere.


Responses

  1. […] v    M-am laudat cu omulatii de clasa a II – a veniti la biblioteca (aici) […]

  2. buna asdori la dunevostra sa lucreza la pliate sa dau la oameni pliate va lasa si un numaru de telfona 0761911505

  3. @Roxana Din pacate noi nu suntem o firma mare care sa angajeze distribuitori de pliante. Probabil ar fi mai bine sa contactezi acele firme care se ocupa de recrutarea de personal in vederea distribuirii de materiale publicitare. Ei te pot contacta in vederea unor „contracte” de acest gen. Succes!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: