Publicat de: bibliotecaexersare Marazan Stefan | octombrie 27, 2008

CASARE „GRABITA” – ARGUMENT CONTRA

        Voi incerca sa nu scriu o pledoarie lunga pe tema absurditatii unor casari. Cu toate acestea, am sa fac pe Nenea Contra” (Contra – fratele domnului Anti) si…sa va prezint convingerea mea referitoare la unele casari. Ideea prezentarii punctului meu de vedere referitor la casare, mi-a venit in urma primirii unei donatii de carte.

Spuneam ca, o simpla intrebare m-a determinat sa scriu acest articol. Intrebarea a fost una din seria „Le inregistrati si pe astea?” si, mi-a amintit cat de necesar este sa incerc sa clarific punctul meu de vedere. S-a putut observa, din pozele puse, la acel articol, faptul ca acele carti nu erau noi (dar  erau bine pastrate – NU distruse). Probabil ca stiti: in jurul multor aspecte legislativ-organizatorice exista dubii asa ca… multe persoane pot avea tendinta sa nu isi complice existenta cu inregistrarea ( incarcarea in gestiune) cartilor vechi. Ii inteleg, mai bine decat isi pot imagina dansii, de ce vad asa lucrurile.

        Sunt adeptul catorva detalii legat de casare, respectiv NON introducere in gestiune:

1.     fac tot ce imi sta in putinta, cu resursele (in)existente, pentru a mentine o carte in circuitul celor ce pot fi citite,

2.     inainte de a casa o carte (ca sa fiu, putin, rau: de a propune spre casare) tin cont de cateva detalii:

·        cat de distrusa este (fizic) acea carte,

·        cat de multa informatie buna contine,

·        cat este de cautata acea carte,

·        cate si DACA exista mai multe exemplare din acel titlu,

·        daca am sanse sa o mai gasesc in librarii

·        ……….

3.     inainte de a refuza o carte, urmez pasii mentionati mai sus.

 

        Probabil ca, daca nu lucrati sau ati lucrat cu utilizatori de varsta mica, va este mai greu sa intelegeti unele aspecte.  Ceea ce simti atunci cand, dupa ce ai ajutat cu informatia necesara pe cineva sa isi rezolve problema, utilizatorul se intoarce fericit sa iti multumeasca pentru ca a luat nota 10 – nu se poate descrie.  E drept ca unii utilizatori se intorc sa multumeasca si atunci cand au scapat de un posibil 2. Ce legatura are multumitul cu casarea? Are. Daca eram genul de persoana care sa caseze tot ce altii considerau ca fiind inutil…. dar nu sunt acest gen. Pentru a fi mai usor de inteles am sa va dau exemple (scenariu) concrete. In biblioteca noastra exista carti din domeniul „agronomie” pe care eu am refuzat sa le casez. De ce am refuzat? Simplu: o carte de agricultura iti poate furniza o gramada de informatii referitoare la anumite plante. Daca eu am reusit, cu o astfel de carte, sa fac fericit un utilizator (sau multi utilizatori), dupa parerea mea, acea carte si-a castigat dreptul de a mai ramane „in viata”. Daca cineva imi ofera o astfel de carte si… mai este si in stare FB  – o inregistrez fara cea mai mica ezitare. Sa nu uitam ca multe carti „din generatia veche” sunt carti cu coperta tare, legate…

 

De multe ori veneau omuletii dupa: „o carte cu legume”. Nu spun ca nu exista carti noi cu astfel de informatii dar…spun ca nu sunt destui bani sa luam tot ce vrem. Cartea de mai sus va pune la dispozitie 6 pagini de informatie legata de ardei. Pornind de la 5 denumiri in limba latina, continuand cu informatii despre:

·        Importanta. Biologie. Soiuri:

Iportanta culturii, origine si raspandire, caractere botanice, solurile si hibrizii cultivati, relatiile plantei cu factorii de vegetatie,   

·        Tehnologia culturii ardeiului:

Tehnologia culturii ardeiuli in camp, tehnologia culturii ardeiului in sere si solarii

Eu unul – am satisfactia ca astfel de carti au ajutat elevii.

        Am sa va mai dau un exemplu, fizic vorbind:

 

Puteti sa spuneti ca este deteriorata. La prima vedere DA, la o privire mai atenta putem observa ca este vorba de coperta „protectoare” din exterior. Daca deschidem:

 

Observam ca este o coperta cartonata, infoliata; cartea este legata…

In interior se gasesc informatii utile despre poluarea aerului, poluarea apei si a solului…cu detaliile necesare, informatii foarte utile elevilor si…nu doar lor.

        Am avut o discutie, cu cineva, pe tema casarii cartilor. Mi-a fost pusa o intrebare, la modul serios, interesanta: „Ce este mai important pentru tine? Elevii? Sau, sa iti fie tie mai usor?” Raspunsul meu a fost: ELEVII. Toti cei care pun o picatura de suflet, in activitatea lor stiu ca acest raspuns nu a fost unul pentru a brava ci…realitatea. In momentul in care ma voi gandi sa dau alt raspuns…inseamna ca am decis sa renunt la profesia actuala.

        Pana atunci: am sa analizez amanuntit daca o casare se justifica sau nu. La fel, daca consider ca am gasit o carte ce imi este foarte utila, voi inregistra acea carte chiar daca este mai veche.

        Evident ca exista multe cazuri in care casarea este necesara. Tot evident, exista cazuri in care unele carti nu are sens sa fie preluate in gestiune.

SFATUL MEU si RUGAMINTEA:

1.     inainte de a casa o carte, vedeti daca se justifica acea casare,

2.     inainte de a refuza o carte, vedeti daca nu va poate fi de un real folos,

 

Pentru cei care se gandesc la elemente „subterane”:

·        cele enumerate pot fi verificate oriunde,

·        la licee o norma este independenta de alte elemente,

·        vechea „normare” implica 10.000 volume, noi avem mai mult decat dublu

 

Imi dau seama ca ar trebui sa va prezint un element important legat de subiectul din acest articol dar… o las pentru alt articol


Responses

  1. Ceea ce nu stiu cei care intreba: Ce e mai important pentru tine?…e ca atunci cand elevii/utilizatorii sunt mai importanti si tie iti e mai bine 🙂

    Bun subiect de discutie. Astept continuarea.

  2. Ma bucur ca ai revenit pe aici. Convingerea mea este ca: cel mai important lucru este gasirea si oferirea informatiei solicitate de utilizator. Daca asta implica acceptarea unei carti vechi sau refuzarea casarii…asta fac.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: