Publicat de: bibliotecaexersare Marazan Stefan | Decembrie 16, 2008

CIOCOLATA SI CARTE PENTRU SUFLET

Ca tot a fost Mos Nicolae care… se spune ca aduce dulciuri, urmand sa vina si alte sarbatori – am sa incerc sa amintesc doua elemente importante: 😉 – ciocolata si cartea.

Am sa incep cu partea mai dulce – ciocolata. Nu am sa fac toata teoria “medicala” a elementelor legate de minunatia numita CIOCOLATA. Cu toate acestea nu pot sa nu amintesc faptul ca ciocolata are influenta asupra bunei dispozitii. Cum de are ciocolata o asemenea putere? Pai sa vedem: pentru asigurarea bunei dispozitii, au un cuvant de spus si endorfinele si serotonina. Se spune ca endorfinele sunt eliberate in prezenta luminii puternice, a anumitor alimente cum este ciocolata, in cadrul exercitiilor fizice… Nu este o simpla coincidenta faptul ca atunci cand se simt stresati sau suparati, multi oameni simt o mare nevoie de dulciuri, in special ciocolata. Serotonina si endorfina reprezinta doua substante cu metabolisme strans legate intre ele, care se influenteaza reciproc. Alterarea metabolismului endorfinelor poate duce la tulburari psihice.

Pentru ca eu am fost cuminte 🙂 si …am primit ciocolata de la Mosu, am sa va dau cateva exemple concrete. Evident “de gustibus…” prin urmare – daca nu ma credeti, pe cuvant, va sfatuiesc sa incercati. Am sa incep cu exemplul care m-a fascinat optic. Se spune ca: o mancare trebuie savurata cu toate simturile (gen: prima data o vedem – admiram aspectul exterior, apoi o supunem mirosului pentru a ne delecta cu aroma specifica, doar dupa cele doua ajunge la papilele gustative…). Ei bine, in acest prim caz, ochiul intr-adevar a avut ce vedea: una din primele imagini ce mi-au atras atentia a fost calutul “sculptat” in ciocolata:

c-cal2


A doua forma a fost cutiuta:

c-pachet1


Aceasta, inevitabil, m-a dus cu gandul la unul din filmele cu bucatari unde (ca in filme) in lupta pentru cucerirea inimii unei domnisoare, a castigat cel care realizase o cutiuta din ciocolata si… nu cel care pusese diamnatul in interior

Sa mai amintesc faptul ca…acestea sunt praline belgiene?

c-belgische


Un alt exemplu este urmatoarul:

c-c-marci


Aici imi permit sa va recomand varianta rosie – are dubla oferta de gusturi, fata de cea albastra. Cutia aferenta probabil o cunoasteti:

c-merci


Probabil ca si reclama nu va este straina. Sunt de acord cu reclama: daca primesti cutia cu pricina, vorbele nu mai sunt necesare…vorbeste cutia in locul persoanei. Singura paranteza, legat de reclama, este textul… prefer intensitatea variantei germane

Si, NU IN ULTIMUL RAND, un alt exemplu:

c-arici


Spuneam: “nu in ultimul rand” avand in vedere faptul ca… doua din femeile importante din viata mea sunt FAN – CIOCOILATA “NEAGRA” asa ca… trebuie sa accord mai multa atentie acestui tip de ciocolata. Personal, daca e sa aleg, am alte preferinte dar… Daca sunteti curtiosi, cutia arata cam asa:

c-rondnoire


Stim ca “ciocolata neagra” este cunoscuta ca “amaruie” si…poate avea diferite concentratii. Trebuie sa recunosc ca, pana recent, nu stiam ca se gaseste si forma cu 100% Am sa va divulg o adresa unde puteti afla mai multe despre acest gen de ciocolata: (aici)

Acum pentru cei aflati in aceeasi situatie ca mine 😉 mai exista o solutie: firma LINDT a scos pe piata ciocolata “EXCELLENCE MILD 70%” aceasta are avantajul ca, desi detine 70%, nu este asa de amaruie ca si varianta simpla 70%. Cei de la Lindt, pe langa aceasta varianta “pasnica” de 70%, au si varianta clasica de 70%, varianta 85% cu aroma puternic amaruie si 99% extra puternic amaruie.

Un adevarat artist, creand “opera de arta” este si maestrul Enric Rovira. Creatiile le puteti admira (aici)

Pagina oficiala a acestui maestro este: http://www.enricrovira.com/

Ca veni vorba de arta: stiati ca exista muzeul ciocolatii? Puteti vedea un exemplu (aici).

Am sa ma opresc aici, cu o nota amaruie 😉 atentionandu-va ca…cei care aveti probleme cu fierea – atentie la cantitatea de ciocolata consumata (la o incercare).

Cu efect asemanator cu cel oferit de ciocolata este si o anumita carte. Aici ma refer la cei carora le place genul comic si…la cei care au acasa omuleti. Este vorba de VLAD MUSATESCU. In acest caz, ma refer anumite titluri:

carte-musatescu

· Extravagantul Conan Doi (cu ale sale: “De-a puia-gaia”, “De-a baba-oarba”, De-a v-ati ascunselea”)

· Unchiul Andi detectivul si nepotii sai (cu: Cei trei veseli naparstoci)

· Eventual : Aventurile celor patru ostrogoti

Pentru inceput ajunge atat. Despre aceste carti si posibile fragmente…cu alta ocazie.


Responses

  1. […] v    Ciocolata a  fost prezentata (aici) […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: