Publicat de: bibliotecaexersare Marazan Stefan | martie 4, 2009

(continuare) CATEVA ACTIVITATI DIN BIBLIOTECA:

        Incerc sa respect promisiunea facuta si…va prezint (in “episoade”) unele activitati si unii colaboratori. Astazi am sa va prezint cateva activitati desfasurate:

               I.      Cautarea de “ocrotitori”: Faptul ca, o buuuuna bucata de timp, bibliotecile scolare nu primeau bani pentru achizitia de carte (decat foarte rar) este un lucru cunoscut de multa lume. Avand in vedere acest lucru dar, si nevoile existente – o solutie era “intoarcerea in timp”. Stati linistiti, nu am o masina a timpului (probabil eram tentat sa aduc in prezent multe capodopere ale unor autori) ci… am facut si eu ce au facut cei din comuna primitiva 😉 am plecat la vanatoare. Mai concret: m-am pregatit sufleteste si am plecat in cautarea unor posibile sponsorizari sau donatii. Despre donatii primite, va povestesc, cu alta ocazie. Idea este ca am luat la rand diferite tipuri de institutii, cateva exemple sunt:

1.     Banci (acelea cu multi bani). Nu o sa dau nume dar va spun (rusinat) ca, nu m-am limitat la una ci, ca un omulet cuminte ce a invatat sa numere, am pornit si eu numaratoarea 1, 2, 3 dar, sa trec mai departe

2.     Fabrici

3.     Oameni bogati, cu mai multe tipuri de firme

4.     Edituri

5.     Furnizori de “presa”…

Am sa trec la un alt element dar, strict legat de primul:

            II.      Intocmirea de “documentatie” cu tot felul de date care ar putea interesa pe posibilele firme “darnice” Pe langa “maculatura scurta” destinata tuturor firmelor cu “solicitarea”, am pregatit si un material complex. Am gasit coperta:

pot-sponsorizare

 

         III.      Am intocmit tot felul de statistici cu diferite ocazii. O sa spuneti “pai asta facem toti”. Corect. Dar…pe langa cele obisnuite eu am mai alcatuit diferite statistici cerute in diverse cazuri. Un astfel de exemplu este cel al unui studiu axat pe utilizatorii cu varsta de 16 – 18 ani. Din diversele date si exemple, am sa va prezint doar un fragment:

poti-16-18

 

        Uneori imi dau seama ca risc sa uit unele activitati sau cate un colaborator. La articolele de genul COLABORATORI, am incercat sa imi cer scuze pentru posibilele omisiuni. Acum, scriind despre activitati, am sa dau si un exemplu de activitate desfasurata, si, cu persoane din trecut. O astfel de activitate este si urmatoarea:

        IV.      Colaborare cu profesoara de romana, in cadrul unei activitati de familiarizare a elevilor cu ce inseamna fisa de catalog, cum se cauta o carte… un astfel de exemplu este si cel pe care l-am desfasurat in colaborare cu doamna profesoara Ciorica Niculina. Daca o persoana se pensioneaza sau pleaca, asta nu inseamna ca tot ce a facut bun (pozitiv) nu mai exista. Din pacate, cu trecerea timpului, riscam sa uitam (DA! Inclusiv eu uit) Imi cer scuze pe aceasta cale tuturor celor pe care am uitat sa ii mentionez, desi am colaborat cu ei. Am sa incerc sa fiu mai atent pe viitor. Activitatea a avut o parte teoretica in clasa si, doua parti: una teoretica si una practica in biblioteca. Probabil ca doamna profesoara nu va citi aceste randuri dar… eu (tot am sa) ii multumesc pentru colaborare. Din pacate nu am poze.

           V.      O alta activitate este si cea denumita ANALIZA SWOT. Aceasta analiza va poate oferi dumneavoastra si “altora” informatii utile. Despre ce puteti sa folositi la baza realizarii analizei…cu alta ocazie. Sunt sigur ca stiti ce este ANALIZA SWOT asa ca, am sa spun doar pentru copiluti ca… de aceasta data (aviz amatorilor-baieti) nu este vorba de acele trupe militare de interventie. Exista elemente in comun  dar… 😉 Aceasta analiza ne pune sa ne gandim la: puncte tari, puncte slabe, oportunitati si amenintari. Un posibil cap de tabel simplist este si acesta:

poti-analiza-sfot-cap-tab1

In   cadrul acestei analize se face referire si la diferitele “resurse”: umane, materiale…

  

Pe moment am sa ma limitez la cele descrise mai sus, urmand sa revin si cu alte activitati.

L.E. Nu reusesc sa ma abtin, asa ca…am sa fac (din nou) pe Nenea Xulescu mare intelept. EVIDENT: ma adresez incepatorilor si omuletilor. Este clar ca atunci cand alegem o „tinta”, din bun simt, este bine sa stim cat mai multe despre acea firma. Chestii gen: cu ce se ocupa firma, cu cine trebuie sa luam legatura, adresa sediului… E! Aici va dau un mare sfat: AFLATI CU EXACTITATE UNDE „VINE” ADRESA ACEEA SI CU CE PUTETI AJUNGE ACOLO.

De ce spun asta? Pentru ca, la una din fabrici, cu toate ca stiam multe despre ei (inclusiv adresa exacta) nu cunosteam, cu precizie, zona unde aveau sediul. Ca sa intelegeti de ce am dat acel sfat, am sa folosesc o proverbiala expresie: fabrica era „acolo unde a spus dracusorul SARA BUNA, ca nu a vrut sa mearga mai departe”

 


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: