Publicat de: bibliotecaexersare Marazan Stefan | August 5, 2009

SIMTUL VAZULUI – “LENES”

        Scrierea acestei note se datoreaza unei usi de garaj. Stiu, pare ciudat la prima vedere dar… acesta este motivul. Am sa incerc sa explic situatia: este vorba de o usa de garaj, de culoare gri ca si vecinele ei, usa ce se afla pe unul din drumurile pe care obisnuesc sa merg. Evident, cand vorbim de simtul vazului, nu putem neglija atentia, spiritul de observatie si alte detalii de acest gen. Usa buclucasa este una pe langa care am trecut de sute de ori fara sa observ ca este detinatoarea unor modele in  relief. Zilele trecute am ramas mirat cand am vazut ca acea usa detine un model in relief, vazul meu fusese lenes si nu sesizase acel detaliu. Poate parea o poveste cu un element banal dar… daca stam sa ne gandim mai bine putem cadea pe ganduri. Din fericire exista si antidot la “lene”, este vorba de un mic antrenament, un exercitiu pe care il putem face pentru a reduce “lenea”. Ca prim pas putem sa incepem cu “privirea” obiectelor cunoscute, incercand sa descoperim detalii noi pe care nu le-am sesizat pana in prezent. Este uimitor, in unele cazuri, ca putem gasi tot felul de detalii care au trecut ne observate pana in prezent desi…. acel obiect a fost folosit de multe ori.

AVANTAJUL dat de “LENE”

        In comparatie cu situatia descrisa mai sus, putem sa exploatam in avantajul nostru “lenea” simtului vazului. Pentru a suna si mai ciudat, am sa spun ca “lenea” este utila. De ce fac aceasta afirmatie? In timpul cititului fiecare dintre noi isi muta privirea pe randurile pe care le citeste. Cantitatea de mutari sau “lenea” ne determina viteza de citire. Astfel, putem observa ca numarul ridicat de “mutari” ne determina o citire ceva mai redusa ca viteza pe cand “lenea” ne determina cresterea vitezei. La inceput cand invatam sa citim aveam obiceiul de a muta privirea de cateva ori pe cuvant chiar, cu timpul daca suntem atenti vom observa ca nu mai avem tendinta de a muta privirea atat de des. Ajungem sa facem tot mai putine mutari, privirea noastra ajungand sa “cuprinda” cat mai multe cuvinte din randul respectiv lucru  ce duce la cresterea vitezei de citire. Evident, si in acest caz putem sa incercam san e antrenam pentru marirea vitezei cu care citim o pagina, folosindu-ne de “lenea” utila.

Reclame

Responses

 1. Vezi , de aceea ne asemanam noi!….aceasta este si impresia mea vis-a-vis de privitul lenes!!!
  Foarte corect!

 2. Fenomenul e normal, daca ai sta sa observi fiecare detaliu in orice clipa, ti-ai praji sinapsele in 5 minute.
  Exista o limita la cata informatie poate procesa creierul.

  • @bilt Buna ziua. Ma bucur ca ai trecut pe aici. DA, partial ai dreptate, doar partial.
   Ideea este ca e bine sa facem doua lucruri:
   1. sa incercam sa ne „antrenam” simtul incercand sa vedem detalii noi la obiecte cunoscute
   2. sa traim in PREZENT cu simturile active …sa si VEDEM nu doar sa NE UITAM

   Daca am sta sa analizam fiecare obiect din jur la modul „patologic” atunci ai dreptate si…probabil ca am ramane deplasati pe o distanta de 100 de metri maximum in ziua respectiva
   DAR… te asigur ca sinapsele nu se ard asa usor daca incercam sa fim mai atenti la lumea din jurul nostru si sa facem uneori un exercitiu de „privire” 😉
   Iar daca vrei sa o luam „tehnic” , te-ai intrebat oare cat la suta din capacitatea creierului si a simturilor o folosim REAL si cat este in „asteptare” si se „odihneste”???
   O sesra frumoasa iti doresc


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: