Publicat de: bibliotecaexersare Marazan Stefan | August 27, 2009

CEVA DESPRE MIRODENII (KFC)

        Cu totii stim ca in arta culinara exista tot felul de secrete legate de retete sau de tehnicile utilizate in obtinerea unor bunataturi. Fiecare bucatareasa are propriile mici secrete in ale gatitului, fie ca este vorba de o anumita cantitate dintr-un  produs fie ca este vorba de un detaliu din pregatirea retetei. Uneori aceeasi reteta cu aceleasi componente poate iesi diferit datorita proportiei de componente. Personal imi amintesc cand am cumparat un aragaz nou, ca trebuia ajustat timpul de gatire deoarece nu coincidea cu cel de la cuptorul vechi. Pare un mic detaliu dar…. Poate face diferenta dintre gustos si ars sau negatit suficient.

        Cand vine vorba de condimente acolo este o adevarata arta sa reusesti sa sti CE si CAT sa pui intr-o anumita mancare pentru a fi si mai delicioasa. Daca revenim la KFC, se intampla acelasi lucru: Sanders a muncit 9 ani la reteta sa secreta, el a perfectionat un mod de gatire si a ajuns la o reteta  optima a condimentelor. In cazul KFC, reteta este cu adevarat secreta ea fiind pastrata intr-un seif din Trezoreria Louisville, Kentucky. Reteta a fost pastrata secreta pana in prezent. Sanders isi amintea ca amesteca ierburi si mirodenii pe o podea din spatele verandei in Corbin. Amestecul de 11 ierburi si mirodenii a facut multa lume sa devina client fidel la Sanders Café.

        Kfc are mare grija ca reteta sa ramana secreta, persoanele care au ajuns in contact cu reteta au semnat contracte de confidentialitate pentru a nu putea divulga amanunte legate de secretul retetei. Pana si firmele care fabrica condimentul au semnat contracte de confidentialitate care ii impiedica sa afle sau divulge reteta originala. Am folosit pluralul cand a fost vorba de firma deoarece ei nu fabrica toata  reteta intr-un singur loc – tocmai pentru marirea sigurantei secretului. Reteta a devenit faimoasa in intreaga lume datorita calitatii produselor preparate pe baza acestei retete. La ora actuala reteta valoreza milioane de dolari.

Anunțuri

Responses

  1. Draga Stefan, dar tu esti foarte talentat la scris: ai descris cu atata patos arta culinara, precum si mirodeniile, condimentele ce trebuie puse cu masura intr-o mancare ce trebuie sa iasa foarte delicioasa, asa cum sunt produsele KFC. #olimpiada20

  2. Draga metaphor, am incercat si eu sa scriu cat mai bine despre minunatele mirodenii 😉

  3. si unii incearca sa tina un pic de cura de slabire….pai, cu asa descrieri…..


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: