Publicat de: bibliotecaexersare Marazan Stefan | Ianuarie 13, 2010

OBICEIURILE CALENDARULUI VECHI

Exista cateva ocazii cand tin cont si de calendarul vechi. Dupa cum banuiti, aceasta este una din ocaziile cand va povestesc despre calendarul vechi. Mai exact astazi este Revelionul dupa calendarul vechi. Ar fi multe de povestit dar…eu am sa ma limitez la foarte putin 😉 In primul rand vreau sa urez tuturor vizitatorilor UN AN NOU FERICIT SI LA MULTI ANI. In acest sens va prezint o mica felicitare:

Din multimea de obiceiuri legate de anul nou, eu am ales sa va amintesc despre “Calendarul de ceapa”. Evident ca acest obicei este unul din traditia specific rustica desi a fost folosit atat la sat cat si la oras. Pentru a afla cum va fi vremea, oamenii au pastrat de la parinti si bunici o metoda care, de cele mai multe ori, da rezultate bune. Chiar si in zilele noastre, in pofida noilor tehnologii de ultima generatie, traditia calendarului rustic cu ceapa se practica cu rezultate apropiate acestei tehnolgii de ultima generatie. In noaptea de Anul Nou, oamenii isi intocmesc “calendarul de ceapa” cu ajutorul caruia se poate prezice vremea pentru tot anul, se poate afla in ce luna vor avea loc cele mai multe precipitatii si cum va fi recolta in anul respectiv. Am sa incerc sa va descriu pe scurt cam care este povestea calendarului cu pricina:

Se alege o ceapa mare care se taie in doua jumatati si dinspre exteriorul cepei spre interior, se iau consecutiv 12 foi si se aseaza pe o tava (bucata de lemn sau altceva). Prima foaie este taiata cu un cutit si este „numita” luna ianuarie, astfel incat sa se stie de unde incepe numaratoarea lunilor anului. In continuare se aseaza celelalte foi avand grija sa fie scoase in acelasi mod pentru a nu influenta calitatea foilor. Peste fiecare foaie de ceapa se pune apoi o cantitate egala de sare. Pana in dimineata urmatoare, foile de ceapa sunt puse intr-un loc ferit de razele de lumina si de “ochii curiosilor”. Dupa cantitatea de apa adunata in fiecare foaie de ceapa se poate „vedea” care dintre lunile anului care urmeaza va fi cea mai ploioasa si care va fi secetoasa. Daca intr-o foaie nu este apa deloc, acea luna va fi secetoasa, iar o foaie plina de apa prevesteste ca luna respectiva va fi ploioasa. Stiu ca pentru multi dintre dumneavoastra aceasta metoda poate parea un mit sau altceva de acest gen dar… sa stiti ca nu este. De ce spun asta? Simplu, pentru ca in copilarie am asistat la intocmirea acestui calendar si, fie ca credeti sau nu, predictia meteorologica era aproape exacta. Nu ma intrebati care ar fi explicatia stiintifica pentru ca nu stiu sa va spun. Stiu doar ca functioneaza. Din pacate, cu timpul , nu am mai avut elanul de alta data dar…simt lipsa acelor vremuri cand entuziasmat asistam la intocmirea calendarului. Acum, pentru ca legea actuala nu prea se intelege cu petardele si alte materiale pirotehnice, nu o sa va indemn sa apelati la alte obiceiuri vechi legate de Revelion. Pot doar sa va spun ca inainte “goneau” anul vechi cu ajutorul pocniturilor. Aceste “pocnituri” erau fie focuri de arma fie biciuri cu care se pocnea pentru gonirea anului vechi. Asa se spune ca la miezul noptii conducem anul vechi si intampinam noul an. Legat de acest eveniment mi-am amintit ce spunea prietena mea Rumi “De revelion, cei ce asteptam miezul noptii suntem de doua categorii: optimistii care stau sa intampine noul an si pesimisti care stau sa se asigure ca vechiul an a plecat” 🙂 In acest sens va prezint un clip cu artificii:

Si pentru ca incepe un an nou, am sa va prezint si clip cu melodie specifica. Unul international:

Si unul specific :

Sursa clipurilor sunt urmatoarele conturi:

http://www.youtube.com/user/duduleta

http://www.youtube.com/user/Brightnights

http://www.youtube.com/user/danijellaa

Anunțuri

Responses

  1. […] CALENDARUL DE CEAPA […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: