Publicat de: bibliotecaexersare Marazan Stefan | septembrie 26, 2010

COINCIDENTA? … REGULA? …. NOROC?

O sa incep prin a spune ca acest articol va contine mai multe puncte sau…cum spun eu: va fi un “ghiveci” greu de urmarit daca nu esti chinez batran. Dar…pastrand nota celor spuse de o “blogerita” la al carei blog sunt abonat, o sa spun si eu ceva de genul: este blogul meu si pot sa scriu ce vreau eu si cum vreau eu 😛

Ceea ce a declansat scrierea acestor randuri este o conversatie avuta recent. Da, inca am pastrat calitatea de a “asculta” cand cineva vorbeste si … aceea de a “auzi” ceea ce a spus cel sau cea care sta in fata mea. Faptul ca stiu sa fiu foarte rigid nu este nimic nou dar… negociez aspectul “apriori” 😉

Asa ca …am decis sa incerc (experimental 😉   ) sa aplic o idee primita. Si, BOOOM s-a intamplat o chestie pozitiva. Exista acel principiu conform caruia daca pornesti cu pozitivul in fata si te gandesti la pozitiv atragi pozitivul iar daca pornesti cu negativul, atragi negativul.

Ca vreau , ca nu vreau, recunosc ca am fost pus in situatia de a-mi pune intrebarile din titlu: coincidenta, regula sau noroc??? Oare care sa fie adevarul in cazul de fata. Ca este NOROC este mai mult decat clar dar ramane dilema cu pozitivul: a fost o banala coincidenta sau o dovada a faptului ca exista acea regula???

DA, STIU!!! Daca eram patruns de convingerea existentei acelui principiu nu mai puneam aceasta intrebare dar…. cum spunea acea veche povestioara zen ( o scurtez ca nu mi-o amintesc integral): Vine un “invatacel” la un maestru zen in vizita. Se punea problema la ce nivel a ajuns invatacelul cu pricina. Acesta se nimerise sa vina intr-o zi ploioasa asa ca a avut umbrela la el. Evident ca la intrare s-a descaltat si a lasat afara umbrela. Dupa ce intra, maestrul il intreaba pe care parte a papucilor a lasat umbrela. Invatacelul se opreste, se gandeste si recunoaste ca nu stie pe care parte a lasat umnbrela, la care maestrul ii spune: inseamna ca INCA NU ESTE PATRUNS DE ZEN.

Asa si cu mine, RECUNOSC, inca nu sunt patruns de acea teorie a pozitivului 😦

Ar fi fost simplu daca totul se reducea la cele expuse mai sus dar… nu este asa pentru ca “intamplarea” are legatura cu altceva (in viata foarte multe lucruri nu sunt de sine statatoare ci sunt in stransa legatura cu altceva, formand un fel de panza de paianjen care reactioneaza peste tot indiferent in ce punct actionezi).

Cu mult timp in urma am avut o discutie cu cineva, discutie in care persoana respectiva a invocat un “principiu” drept argument. Din punctul meu de vedere acel principiu era legat de NOROC CHIOR dar… din prisma persoanei respective era mai mult legat de “perseverenta”, de consecvanta in a face ceva.  Eu sunt genul de om care promite rar dar cand promite face TOT ce ii sta in putinta pentru a duce la bun sfarsit acel ceva. In cazul acesta nu a fost direct o promisiune ci mai mult o ACCEPTARE A UNEI PROVOCARI. DA, uneori mai accept si cate o provocare. Asa ca, din dorinta de a verifica cine are dreptate, am inceput sa fac regulat un anumit lucru. Cand spun regulat asta inseamna in mod constant fara nici macar o exceptie. Evident ca pe durata “colaborarii” noastre , realitatea a demonstrat ca am eu dreptate si nu persoana respectiva DAR… in pofida faptului ca, colaborarea noastra a incetat eu am continuat sa respect provocarea. Stiu ca suna ciudat dar cei care ma cunosc stiu faptul ca de foarte multe ori mi-ar placea sa ma insel 😉 In momentul in care faci ceva regulat timp de 5 ani poti sa folosesti acel ceva in discutiile cu alte persoane pentru ca timpul a confirmat “valabilitatea” teoriei. Da, am obiceiul de a discuta contradictoriu cu persoanele dragi mie 🙂  A nu se intelege gresit afirmatia facuta. Adevarul este ca am avut sansa sa cunosc oameni cu care sa iti faca placere sa discuti, sa te opui si sa ti se opuna… Chair astazi spuneam cuiva ca, uneori, am o rabdare de chinez batran 😉 Asa ca…am continuat in mod regulat si urmatorii 5 ani ajungand la 10 ani cu acel experiment.

Nu pot sa ma abtin sa nu va intreb: daca 10 ani faci ceva regulat si “iasa” cum spui tu, nu se numeste ca AI AVUT DREPTATE???

Coincidenta (?) face ca zilele trecute sa folosesc acel exemplu intr-o discutie usor contradictorie. Toate bune si frumoase pana cand am ajuns in ziua cu pricina, cea mentionata la inceput cu acel BOOM. Spun BOOM pentru ca s-a intamplat exact ceea ce a spus persoana din trecutul indepartat. Dap s-a intamplat asa cum spusese         DAR, dupa cat timp??? Sincer, imi este cumplit de ciuda pe un singur aspect: nu imi amintesc daca au trecut 12 sau 13 ani de atunci, fiind mica diferenta de timp. Nu pot sa nu zambesc gandindu-ma ca totusi este vorba de 13 ani si este legat cu siguranta si de  NOROC!!!!  Eu zic ca putem declara “REMIZA” :-))))

Si iar nu pot sa ma abtin sa nu intreb: nu e cam mult peste 30 % din viata sa perseverezi in ceva  ca o teorie sa se confirme sau infirme???

DA, stiu… cum ar spune cineva din cunostintele mele “O perseverenta demna de o cauza mai nobila” :-((

Oare cat timp TREBUIE sa stam in negativ pana sa invinga pozitivul???

Si acum, nu pot sa nu aduc in discutie si o alta tema, evident in stransa legatura cu cele de pana acum.

Pentru ca sunt un fanatic al confidentialitatii ati observat ca nu am dat nume sau sexele persoanelor despre care am vorbit (exceptie “blogerita”). Acum o sa fac o mica exceptie pentru ca este vorba de un principiu afirmat public asa ca o sa va divulg numele adeptului 😉 pentru ca il stiti de aici de pe blog.

Ca sa fiu sincer nu am putut sa nu cad pe ganduri … Am avut o “colaborare” cu cineva timp de 9 ani. Dap, si aici puteti sa vedeti ca sunt chinez batran si consecvent 😉

Ei bine (aici vreau sa spun “din pacate” dar… NU pot sa spun asa pentru ca ar fi o minciuna) dupa 9 ani de colaborare am fost determinat sa renunt la acea colaborare. Din principiu tin la notiuni ca si loialitate, fidelitate, consecventa… lucru care ma determina sa pastrez “colaborarile” pe termen lung DAR…. cu aceeasi hotarare cu care sunt fidel pot sa fac si schimbarile radicale. Acesta a fost unul din aceste cazuri in care dupa 9 ani am trecut la o alta “colaborare”. Aici este punctul in care o sa o amestec pe Mihaela si al ei principiu cu care ma tot combate 😉

Mihaela are o teorie care suna asa: “ NIMIC IN VIATA NU ESTE INTAMPLATOR, TOTUL SE INTAMPLA CU UN MOTIV”. Ca sa fiu sincer nu sunt un mare fan al teoriei si ea stie acest lucru. Cu toate acestea i-am cerut acordul de a ma folosi de principiul ei pentru ca am o dilema. Oare dupa 9 ani de colaborare, persoana respectiva m-a determinat sa renunt la colaborare din pura coincidenta sau… are Mihaela dreptate si s-a intamplat cu un anumit motiv si anume … ca sa o luam incet: ca sa incep o noua colaborare.

Aici o sa revin la confidentialitate si o sa spun ca mentorul care mi-a marcat profund existenta avea o teorie conform careia fiecare dintre noi avem in viata niste persoane pe care ar trebui sa le intalnim.

Hmmm, se pare ca in viata mea cifra NOUA ( 9 ) a aparut in mod repetat. Spuneam ca dupa noua ani am intrerupt o colaborare si am inceput alta. Cu ceva timp in urma am mai intrerupt o colaborare TOT dupa 9 ani.

Nu ma pot abtine sa nu va amintesc cata importanta are cifra 9 in mediul oriental. Evident ca intre cele doua „intreruperi de colaborare” exista o diferenta dar si in Orient exista diferenta in conotatia cifrei 9. Daca este sa o luam mecanic puetm da doua exemple apropiata dar diferite 😉 Spre exemplu chinezii tind sa considere cifra noua ca si cifra pozitiva in timp ce japonezii sa o considere negativa, poate si datorita faptului ca pronuntia seamana cu cea a cuvantului „suferinta”. Si uite asa Orientul si-a varat nasul in viata mea 🙂

Ca sa arat cuiva GANDIREA POZITIVA o sa fac referire la un alt aspect al cifrei noua mai exact al acelui KU. Si o sa ma refer la KU ca si vid, exista intr-o teorie un principiu al vidului care „este golul fara forma care putea deveni sursa pentru orice, punand baza pe folosirea creativa a potentialului”

Oare cei doi, mentorul meu si Mihaela au dreptate in teoriile lor? NU STIU SIGUR!

O sa trec la o alta teorie…

Ceea ce stiu sigur este altceva si anume ca la mine a functionat urmatoarea teorie:

“Cand elevul e pregatit , va aparea si profesorul”  Aceasta teorie este de fapt un cunoscut proverb budist. Da, stiu… in aceste randuri se resimte profund influenta orientala…asta e, am fost influentat de anumite parti ale intelepciunii orientale.

Spuneam ca la mine acest proverb s-a adeverit: atunci cand am fost pregatit a aparut profesorul potrivit, acel profesor cum doar citesti despre ei. Deci da, aceasta teorie am verificat-o personal. Dilema mea este alta: au cei doi si proverbul dreptate si poate este momentul sa am un nou “profesor”??? Sunt eu oare pregatit? Gandind POZITIV o sa afirm ca sunt pregatit.

Stiu ca pot sa fiu contrazis 😦

Pentru cele doua persoane care ma pot contrazice (imi cer scuze la restul dar doar celor doua persoane le permit sa ma contrazica in acest sens) o sa amintesc tot ceva din Zen, cu scuze pentru micile imperfectiuni in redare:

La un renumit maestru zen a venit in vizita cineva care dorea sa fie convins de catre maestru de anumite aspecte zen dar…el era cu propriile convingeri pregatit sa combata. Maestrul il invita la un ceai. A fost adusa tava cu cele doua cani si restul celor necesare si maestru se oferi sa il serveasca pe musafir. Maestrul lua vasul cu ceai si incepu sa toarne in cana musafirului si tot turna pana cand ceaiul a inceput sa se reverse peste marginile canii. Musafirul sesiza faptul si ii atrase atentia maestrului. Maestrul ii spuse ca intai este necesar sa isi goleasca “CANA” si apoi vor putea sa treaca mai departe.

DA, stiu, mai am de golit ceai din cana 😦

Si … ramanand in Universul oriental 😉 o sa reamintesc omuletilor care nu stiu: in acest unevers nu doar tu trebuie sa fi pregatit sa fi discipol ci IMPORTANT ESTE CA MAESTRUL SA TE ACCEPTE CA DISCIPOL.

Ce pot sa mai spun este ca unul din principiile mele, pe care il sugerez si pentru dumneavoastra este : “DIN FIECARE LUCRU PUTEM INVATA CATE CEVA”

Cum sunt eu ca discipol??? Greu de spus, ar trebui sa intrebam mentorii mei (nu ma refer la dascalii din scoli ci la ADEVARATII MENTORI).

Va mai sugerez ceva: autoironia in unele cazuri.

Pentru ca acesta este un caz “ideal” o sa spun despre mine ca discipol ca sunt elevul ideal “Prind greu si uit repede” :-)))))

Ca sa nu ramanem TOTAL in Universul “oriental” si sa revenim incet la cel occidental o sa il citez pe domnul Stefan Stroe (cel cu Legiunea Straina) care intr-un articol recent aparut spunea despre el ca “Maestrului meu i-am scos peri albi, mi-a spus ca am fost cel mai dificil elev al lui”

Si pentru ca tot am facut pe Nea Xulescu mare intelept o sa va mai dau un sfat: PRIETENII ADEVARATI SUNT SI EI PROFESORII NOSTRII

DA, personal pot spune ca eu am invatat de la PRIETENII MEI, mi-au fost profesori, intr-un fel sau altul. Deci…cei care ati avut sansa ca Universul sa va OFERE astfel de PRIETENI ADEVARATI: tineti de ei cu dintii, invatati de la ei si nu uitati o secunda cat de mult conteaza ei in viata noastra. De la fiecare din PRIETENII mei am avut ceva de invatat si … nu pot decat SA LE MULTUMESC PENTRU TIMPUL SI INTELEPCIUNEA PE CARE MI-AU ACORDAT-O.

MULTUMESC!!!

Si vorba reclamei “Prietenii stiu de ce”

Cand este vorba de prieteni asi putea reveni la acel principiu enuntat de Mihaela “ NIMIC IN VIATA NU ESTE INTAMPLATOR, TOTUL SE INTAMPLA CU UN MOTIV” dar, pentru ca riscul sa va creez dureri de cap este unul foarte mare… o sa o las pe alta data.

Si…nu uitati ca “Prieteniile sunt ca si florile trebuie ingrijite in permanenta”


Responses

 1. Buna Stefan ,

  dupa cum vezi , ti-am tras din nou o vizita si daca tot am facut-o , hai sa imi las amprenta si personal aici 😉
  In viata , ai spus ca foarte multe lucruri nu sunt de sine statatoare ci in stransa legatura … formand o panza de paianjen. Nimic mai adevarat , eu zic ca majoritatea lucrurilor sunt asa. Nu o sa ma lungesc cu vorba ( ai scris odata ca noi doi suntem maratonisti cand ne apucam de scris 😉 ),am vrut doar sa stii ca sunt de acord cu aceasta teorie a ta si o sa incerc sa fiu scurta si la obiect. 🙂
  Teoria mea : NIMIC NU E INTAMPLATOR IN VIATA , TOTUL SE INTAMPLA CU UN MOTIV , stiu ca nu esti un mare fan al ei ( ai afirmat asta ) dar , ai mai facut o afirmatie si aici am vrut sa intervin , nu ca sa imi sustin teoria ci ca sa o demonstrez 😉 Ai spus ca la tine a functionat proverbul budist „cand elevul e pregatit , va aparea si profesorul ” Tu ai vazut acest proverb dintr-un unghi , da? Ei hai sa ne uitam putin si din unghiul meu si analizam cele 2 teorii. ok?
  Intrebare: Cand va aparea profesorul?
  Raspuns: Cand elevul este pregatit.
  Acum iti pun eu o intrebare : De ce nu apare profesorul mai repede , de ce nu apare profesorul cand elevul nu este pregatit? Vrei sa dau raspunsul? O sa il dau pentru ca ma gandesc ca asa este corect pentru cititorii blogului: profesorul nu apare cand elevul nu este pregatit pentru ca NU E MOMENTUL. Proverbul budist spune foarte bine si poti vedea in el teoria mea. Eu o vad limpede si clar. Ce zici , am dreptate ? Astept sa ma contrazici crezi ca e necesar 😉
  Si multumesc totusi ca ai acceptat principiul meu cand e vorba de prieteni , pentru ca aceasta teorie cu prietenii , e testata pe pielea mea 🙂
  Eu am facut un ghiveci micut 😉

  • Mihaela
   Multumesc pentru acordul de a „folosi” teoria ta 😉
   Da, din pacate, iti dau dreptate ca MAJORITATEA lucrurilor in viata sunt legate de altele formand acea panza de paianjen. DAR, incercand sa gandesc pozitiv o sa iti spun ca putem incerca sa aplicam acel „Divide e tempera” 🙂
   Cunosc teoria ta cu MOMENTUL POTRIVIT 😉 si o sa spun ca da, ea coincide cu proverbul budist.
   Cat despre „maratonisti”…. Cine, eu? Nuuuuu 😉 Norocul tau e ca ai martori 🙂


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: