Publicat de: bibliotecaexersare Marazan Stefan | decembrie 5, 2010

MOS NICOLAE 2010

O sa incep spunand ca anul acesta Mos Nicolae vine intr-o atmosfera cu MULT mai buna si mai frumoasa fata de anul trecut. NU, nu este acelasi text 😉 ca si anul trecut ci …pur si simplu se pare ca sub unele aspecte a existat o evolutie pozitiva 🙂

Si, uite ca am ajuns din nou in acea perioada a anului in care cresc emotiile pentru cei mici si …. de ce nu,  pentru cei mari la fel. Pentru ca in aceasta perioada a anului domina dulciurile 😉 o sa spun legat de cei mari si mici cum spunea sloganul lui Haribo (in traducere libera deci fara rima originala) “ Haribo face copii bucurori si de asemenea pe cei adulti” asa si cu sarbatorile  😉

Acum, ca tot e sarbatoare, o sa fac (DIN NOU) pe Nea Xulescu mare intelept: AMINTITI-VA de ce ne spuneau parintii, sa fim cuminti ca…nu vine Mosul la noi daca nu suntem cuminti.

Am ajuns la rezultatul ca nu ar strica sa amintim mai des copiilor, (si acum shhhh, sa nu ma auda nimeni) cu scopul EVIDENT de a ne AMINTIIII NOUA ca: este necesar sa fim mai cuminti, mai buni, sa nu facem prostii…ca nu mai primim cadouri. POATE asa ne vom controla ceva mai mult cand intentionam sa lasam maleficul sa iese la suprafata.

Tocmai incepusem sa va amintesc faptul ca suntem in seara de 5 spre 6 decembrie cand se curata ghetutele si…se pun in geam sau la usa pentru ca MOS NICOLAE sa puna diferite bunataturi in ele.

Conform unor traditii, pe langa bunataturi, copii cuminti primesc si o nuia argintie, nuia care…sa le aminteasca faptul ca: DACA NU vor fi cuminti, data viitoare vor primii doar jordita. Asa ca dragi OMULETI, mai mici sau mai mari stati putin si ganditi-va ca ar fi bine sa fim, mai cuminti. Daca nu de alta, macar sa nu riscam sa primim jordita in loc de bunataturi.

Deja de cativa ani buni, exista in aceasta perioada o bogata oferta de “jordite” decorative care …. probabil avand la baza traditia amintita de mine dar si un elan de “creativitate” au devenit din ce in ce mai tentante fiind colorate in tonuri vii si cu tot felul de decoratiuni asa…..pe gustul tuturor. Nu stiu in ce masura cei care cumparam jorditele cu pricina mai stim “implicatiile “ ei dar….dupa cum stiti deja …in cazul meu daca este cu efect pozitiv si pentru o cauza “nobila” 😉 se accepta. O sa va si arat un exemplu din jorditele mentionate:

Si acum, ca sa nu para totul roz pentru omuletii mici si mari o sa va amintesc ceva ce stiu din perioada copilariei mele…. mitul lui KRAMPUS….

Dap… Mos Nicolae cel darnic care ne aduce tot felul de bunataturi la CEI CUMINTI (asa cum sunt eu 🙂  ) este insotit de temutul Krampus cel raspunzator pentru cei care nu au fost cuminti. Krampus este un personaj fioros care taraste dupa sine o gramada de lanturi si este inconjurat de “intunecime” . Krampus este cel care atentioneaza copii sa fie cuminti si… care ii pedepseste pe cei rai.

Si pentru ca eu am in prezent 3 omuleti tare dragi inimii si sufletului meu, omuleti care… spun eu …au fost cuminti , nu o sa va dau detalii despre Krampus si nici macar o imagine. DAR o sa va amintesc TOTUSI ca el exista si…. hai sa spunem doar ca NU vreti sa aveti de lucru cu el care, in treacat spus, este  o creatura demonica si cred ca cu asta am spus tot 😉

Asa ca sper ca cei trei omuleti atat de dragi mie au fost cuminti. Asa ca, dragii mei: domnul B, domnul M si domnisoara A va amintesc sa va pregatiti ghetutele si… sa nu uitati sa fiti cuminti pentru a evita cunoasterea personajului negativ 😉

O SARBATOARE FERICITA VA DORESC TUTUROR


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: