Publicat de: bibliotecaexersare Marazan Stefan | Noiembrie 30, 2013

Sf. ANDREI

Este o zi importanta astazi, cei cu numele de Andrei, Andreea, Andrea…isi sarbatoresc ziua numelui. Personal, am o persoana foarte draga mie, care isi sarbatoreste ziua: este vorba deAlina (pentru unii Andreea).

Stiu ca florile virtuale nu au mirosul pe care mi-l doresc eu dar…sper sa tina loc de floricica pentru dumneavoastra :

pt a

Pe langa Alina, mai am cateva persoane dragi mie, care isi sarbatoresc astazi  ziua numelui.

Ada, profit si iti spun si pe aceasta cale LA MULTI ANI 😉

Andreea P. Colega mea careia, pe langa urarea de ziua ei, iidoresc spor la ceea ce are ea de facut  😉 Sa sti ca astept J

Hmmm, mai am o sarbatorita: vecina mea Andreea A. cu care am copilarit  De ea ma leaga multe amintiri  Asa ca , o sa o trag si pe ea de urechi si o sa ii spun LA MULTI ANI. Au fost niste vremuri…de zile mari

Si…NU IN ULTIMUL RAND cineva pe care eu apreciez, cineva de la care am avut de invatat cate ceva din blogging si de la care sigur mai am multe de invatat. Este mai usor sa spun ca ma refer la TOMATA

LA MULTI ANI, frumosi si buni. Sa sti ca imi lipseste si SdC… A! In cazul tau mai am ceva de adaugat ( cu intarziere) : CASA DE PIATRA!!!

Cu siguranta am uitat pe cineva asa ca: iertat sa imi fie.

TUTUROR sarbatoritilor: va doresc un CALDUROS LA MULTI ANI

Pentru toti cei interesati, am furat de la Monica cateva informatii despre Sf. Ap. Andrei;  fiind sigur ca nu se va supara pe mine:

” Sfantul Apostol Andrei

Sfantul Andrei, „cel intai chemat” la apostolie era frate al lui Simon Petru, care s-a numarat, de asemenea, printre cei 12 apostoli ai Domnului, fiind amandoi fiii pescarului Iona.

El L-a insotit pe Mantuitorul pe drumurile Tarii Sfinte, a fost martor la minunile pe care le-a savarsit, a ascultat cuvintele Sale de invatatura si parabolele pe care le-a rostit in fata multimilor, a suferit alaturi de ceilalti apostoli, atunci cand Domnul a fost prins, judecat, chinuit si apoi rastignit pe cruce; s-a bucurat alaturi de ei cand a aflat de minunea invierii din morti si L-a vazut pe Domnul inviat in prima zi, si dupa opt zile, apoi la aratarea din Galileea, cand au primit porunca predicarii Evangheliei la toate neamurile (Matei 28, 19).

In urma poruncii Domnului, de a vesti Evanghelia la toate neamurile, dupa pogorarea Duhului Sfant si intemeierea Bisericii crestine la Ierusalim, in ziua Cincizecimii din anul 30, Sfintii Apostoli si apoi ucenicii lor, au inceput sa predice noua invatatura adusa in lume de Mantuitorul Iisus Hristos. Potrivit traditiei si celor scrise de unii istorici si teologi din primele veacuri crestine, Sfantul Apostol Andrei a fost primul propovaduitor al Evangheliei la geto-daci, in teritoriul dintre Dunare si Marea Neagra – cunoscut pe atunci sub numele de Scythia (Scitia), dar si in teritoriile de dincolo de Prut, in nordul Marii Negre. Dar pana a ajunge aici, el a predicat in Asia Mica, de unde s-a indreptat spre teritoriile amintite de la Dunare si Marea Neagra. Trebuie sa notam ca in aceste teritorii, locuite de geto-daci, prin secolele VII-VI i. Hr. s-au asezat colonisti greci, care au intemeiat cunoscutele cetati de pe tarmul apusean al Marii Negre: Tyras (Cetatea Alba), Histria (Istria), Tomis (Constanta), Callatis (Mangalia) si altele. Spre sfarsitul secolului al IV-lea i. Hr. s-au asezat aici triburi de sciti, populatie nomada de origine iraniana, care au fost asimilati cu timpul de autohtoni; ei au dat insa teritoriului respectiv numele de „Scitia” (Scythia). Mai tarziu, teritoriile de pe tarmul apusean al Marii Negre, pana inspre gurile Bugului, au facut parte din statul geto-dac condus de regele Burebista (sec. I, i. Hr.), dar in anul 28 cetatile grecesti de aici au acceptat protectoratul statului roman.

Biserica Ortodoxa Romana il cinsteste si mai mult il considera nu numai „cel dintai chemat la apostolie”, ci si cel dintai propovaduitor al Evangheliei la stramosii nostri, un „apostol” al neamului nostru, al Ortodoxiei romanesti! Iar crestinismul romanesc trebuie sa fie considerat ca fiind de origine apostolica.

Ziua de SFÂNTUL ANDREI marchează debutul sezonului sărbătorilor de iarnă, care vor continua cu Sfântul Nicolae, celebrat pe 6 decembrie, şi se vor încheia de Bobotează, pe 6 ianuarie.

In traditia populara, noaptea SFÂNTUL ANDREI este marcată de unele obiceiuri, tradiţii, superstiţii spectaculoase, de sorginte precreştină, vizând protecţia atât a oamenilor, cât şi a locuinţelor şi animalelor lor.

În noaptea de SFÂNTUL ANDREI se poate prevedea cât de rodnice vor fi livezile şi ogoarele. Oamenii aduc în casă crenguţe de vişin, le pun în apă şi, dacă înfloresc până la Crăciun, vor avea un an bogat. Un alt mijloc este semănarea de grâu în mici vase sau folosirea a 12 cepe (pentru cele 12 luni ale anului) lăsate în pod până la Crăciun – cele stricate sunt semn de lună ploioasă, cele încolţite sunt semn de bogăţie.

Fetele care vor să-şi afle ursitul ascund sub pernă busuioc sfinţit, astfel încât chipul acestuia să le apară în vis, apelează la „făcutul cu ulcica”, folosind un vas nou de lut, cărbuni încinşi şi incantaţii magice, sau, la miezul nopţii, se uită într-un pahar cu apă „neîncepută”, aşezat pe cenuşă, în care lasă să cadă o verighetă sfinţită. În unele zone, se crede că ursitul se poate vedea dacă fata se aşază goală între două oglinzi, cu o lumânare în mână.
Paradoxal, în această noapte, se poate apela la duhurile rele pentru a afla identitatea unor hoţi sau criminali sau locul unde s-au pierdut lucruri ori oameni. Postul vreme de trei zile, lumânările, bănuţii din argint, apa sfinţită, într-un cadru marcat de moarte, cimitirul satului, sunt elementele folosite în această practică ritualică ce poate fi săvârşită doar de persoane cu mintea puternică.

Ziua de 30 noiembrie este o zi de sarbatoare a crestinismului romanesc. Astfel, in aceasta noapte putem sa-i adresam Sfantului Apostol Andrei urmatoarea rugaciune:

„Pe propovaduitorul credintei la geto-daci si slujitor al Cuvantului, pe Andrei cel dintai chemat sa-l laudam, ca pe stramosii nostri i-a adus la cunostinta lui Hristos, crucea in maini tinand si izbavind din inselaciunea vrajmasului sufletele lor, pe care le-a adus la Dumnezeu ca dar bine primit. Pe acesta, toti romanii sa-l laudam si sa-l cinstim, ca sa se roage neincetat lui Hristos Dumnezeu, ca sa ne fereasca de toata rautatea si sa mantuiasca sufletele noastre. Amin”. (Stihira glasului 6 la Utrenia din 30 noiembrie cu unele adaptari). „

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: