Publicat de: bibliotecaexersare Marazan Stefan | ianuarie 7, 2014

CRACIUN CU REPETITIE 13/14

In fiecare an, la aceasta data, ma cuprind amintirile…din copilarie, din facultate, etc. Spun din copilarie pentru ca, de mic am fost un privilegiat… la mine venind Mosul de doua ori, astazi este prima zi de Craciun.

Image

Si, pentru ca nu avem zapada – va pun eu una la dispozitie 🙂

O zapada speciala

http://www.youtube.com/watch?v=0lEfg34Z3sk&feature=youtu.be

Spun din facultate, pentru ca imi amintesc de o profesoara draga mie, specialista in folclor, de la care stiu ca exista persoane de nationalitate romana dar care sarbatoresc dupa calendarul vechi. Si acum, pentru ca tot am amintit de folclor, imi vin in minte unele obiceiurile populare.

Astazi este ziua in care se aprinde candela din farfuria pregatita de Sfanta Varvara, farfurie in care a fost “semanat” grau care dupa ce creste se “tunde” si se leaga roata cu o funda rosie sau tricolora. Candela ramane aprinsa pe perioada sarbatorilor, pana la Botez. Dupa scurgerea acestei perioade, graul se da pasarilor sau altor animale. In credinta populara, acest obicei are stransa legatura cu rodul graului de pe pamanturile oamenilor. Acest obicei  este cunoscut drept “Gradinutele lui Adonis” prin asemanarea cu cultura greaca. Unul din elementele acestui obicei este si invocarea fortelor verdetii (ca viata) asupra    mediului inconjurator adormit de fortele iernii.

Tot astazi este si ziua in care se taie colacul  numit “Zdravlie” (sanatate), care se consuma in ajun si de Craciun. Colacul de baza al Craciunului se numeste “Colacul mare” si are obligatoriu forma rotunda, partea de sus a colacului fiind ornata “in relief” cu material din acelasi aluat. Ornamentul obligatoriu sunt doua benzi de aluat care se pun in mijloc in forma de cruce, marginile fiind inconjurate de un cerc  impletit , pus roata la colac. In centrul colacului si a crucii se pune un ornament numit “trandafir”

Tuturor celor care sarbatoriti astazi Craciunul, va urez SARBATORI FERICITE. Dar, nu doar celor care sarbatoresc astazi, in mod oficial, ci tuturor care citesc aceste randuri


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: