Publicat de: bibliotecaexersare Marazan Stefan | Februarie 15, 2014

LUCRURILE IMPORTANTE

Exista mai multe variante ale povestii insa eu am sa ma concentrez pe varianta care ilustreaza acel lucru pe care vreau eu sa il aduc in sertarul de sus al memoriei noastre.

Nu sunt autorul povestii si nici nu stiu numele autorului asa ca am sa multumesc independent de nume: MULTUMESC

Se spune ca era un professor de filosofie care reusea sa …hai sa spunem ca reusea sa lase urme frumoase si utile in interiorul elevilor sai.

La unul din cursurile sale, profesorul a adus cu el ceva material didactic. Tacticos a pus pe masa un borcan mare si gol. A inceput sa puna cu grija niste pietre mari, cu diamentru de 5 cm, in interiorul borcanului. Dupa ce a umplut borcanul cu acele pietre mari, profesorul a intrebat daca elevii considera ca borcanul este plin. Elevii au spus cu totii ca borcanul este plin pana in varf.

k 1 b

Profesorul a luat o cutie in care avea pietricele mai mici de genul zgurii si a inceput sa introduca cu grija pietricelele in borcan, miscandu-l din cand in cand astfel incat acestea sa isi faca loc printer pietrele mari. Cand a terminat de introdus pietricelele in borcan, profesorul a intrebat din nou daca elevii consiera ca borcanul este plin – elevii au spus ca de data aceasta asa este, e plin.

Continuand sa foloseasca materialul didactic, profesorul a luat o cutie cu nisi psi a inceput sa presare nisip in borcan miscand putin borcanul incat nisipul sa se aseze mai bine printer restul locatarilor. Profesorul intreba din nou daca ei considera ca borcanul este plin.

Desi se trezise o reticenta in mintea elevilor, privind atent borcanul – au raspuns ca da, borcanul este plin.

k 2

Profesorul, in final lua paharul cu apa ce era pe birou si incepu sa toarne cu grija in borcan.

Dupa ce a turnat apa din pahar, profesorul se adresa elevilor sai: vreau ca voi sa intelegeti ca acest borcan reprezinta viata voastra.

  • Pietrele mari reprezinta lucrurile importante din viata voastra: familia, partenera/ul, sanatatea, copii – lucrurile care, daca tot restul ar fi pierdut  si ar ramane doar ele viata voastra ar fi plina.
  • Zgura reprezinta celelalte lucruri importante: serviciul, casa, masina
  • Nisipul si apa reprezinta fiecare la randul sau celelalte lucruri mai mici

Daca punem intai apa si nisip in borcan, nu mai exista loc pentru zgura sau pietrele mari.

La fel este si cu viata. Daca va consumati tot timpul si energia pe lucrurile mici, nu veti avea niciodata loc pentru lucrurile importante pentru voi. Fiti atenti la lucrurile care sunt extrem de importante pentru fericirea voastra: jucati-va cu copii, scoateti-va partenera/ul la dans. O sa ramana mereu timp pentru a merge la servici, pentru a organiza o petrecere, pentru a face ordine.

Aveti grija intai de pietrele mari – lucrurile cu adevarat importante. Stabiliti prioritati, restul este doar apa si nisip

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: