Publicat de: bibliotecaexersare Marazan Stefan | iunie 23, 2014

SANZIENELE

Intentia mea este alta decat aceea de a deveni inca unul care scrie despre aceasta tema, si anume aceea de a trage de maneca pe cei care poate sunt ca mine…anume, aceia care risca sa treaca cu vederea peste multe elemente cu farmec aparte, cu putere mare …

Este bine sa pastram o particica de copil in noi, astfel incat sa putem sa beneficiem de magicul din aceasta viata magica.  La trecerea dinspre 23 iunie spre 24 este noaptea de sanziene care este cunoscuta ca fiind o noapte magica, in care Portile Cerului se deschid si zanele coboara pe pamant, iar Sanziana (Galium verum), floarea cu nume de zeita, este considerata o planta magica, folosita din timpuri stravechi in descantece si leacuri.

Inca o parte interesanta a sarbatorii Sanzienelor este aceea ca are loc la trei zile dupa Solstitiul de vara, care este cea mai lunga zi din an si este la mijlocul anului avand legatura cu focul si soarele.

In trecut, oamenii stiau sa aprecieze mult mai bine orice element al naturii si sa beneficieze de puterile incredibil de mari, ce ne stau la dispozitie. Desi unele aspecte nu sunt atat de bine promovate ca si omologul lor din orient, si in cultura europeana si a noastra autohtona , se regasesc lucruri similare cu cele orientale. Si noi stiam foarte bine ce important este elementul FOC si cat de necesar ne este soarele. Spre exemplu, legat de aceasta sarbatoare este si obiceiul de a adprinde focuri foarte mari. Acum, scriind aceste randuri imi vine in minte un eveniment sustinut in luna mai la Satu Mare, unde o parte era cu mars pe carbuni incinsi…ei bine nu stiu organizatorii pe care aspect au marjat daca local sau “de import” cert este ca noi avem in traditia noastra utilizarea focului ca element purificator.

In anumite zone, cei care practica aceste obiceiuri,  isi fac un fel de brau din pelin iar apoi danseaza in jurul focului, ca apoi sa arunce in foc braurile cu scopul sa arda odata cu el si toate posibilele necazuri viitoare.

Tot in acelasi spirit solar,  se rostogolesc la vale roti aprinse care simbolizeaza Soarele, care se indreapta ca si vara catre toamna si care, in traditia populara, se considera ca au rolul de a alunga spiritele rele. Se considera ca cei ce vor sari peste foc in aceasta noapte, se vor purifica si intregul an care urmeaza  vor fi protejati de duhurile rele, de boli si vor fi fericiti.

Revenind la Sanziene:  in credinta populara  Sanzienele erau considerate ca fiind niste femei frumoase,  divinitati nocturne ascunse prin padurile intunecate, neumblate de om. In popor se spune ca sanzienele au puterea de a indeparta raul si boala. In noaptea de sanziene se fac buchete de flori de sanziene cu care se impodobesc ferestrele, portile, stresinile caselor, pentru a-i apara pe oameni de duhurile rele si se pun cununi in coarnele vitelor pentru a le feri de rau.

flori

In folclor exista obiceiul ca fetele sa stranga flori de Sanziene pentru a le pune sub perna, in noaptea care premergatoare sarbatoarii considerandu-se ca asa vor visa ursitul. In unele zone fetele isi faceau coronite din Sanziene pe care le lasau peste noapte in gradini sau in locuri curate. Daca dimineata gaseau coronitele pline de roua, era semn sigur de maritis in vara care incepea.

Aceasta sarbatoare, pe langa obiceiurile specifice, are si multe elemente legate de superstitii…cum a fi faptul ca, daca o fata arunca un buchet de flori de Sanziene prin usa deschisa sau prin fereastra, atunci isi va gasi in acest an ursitul. Se spune ca in aceasta noapte rasare floarea alba de feriga, care aduce noroc celui care o va culege, daca are curaj sa dea piept cu duhurile care o pazesc; acesta va putea citi gandurile oamenilor si va descoperi comori ascunse.

Si nu in ultimul rand, revin la motivul principal pentru care am scris aceste randuri: acela de a va amintii sa nu ignorati folclorul, traditiile in general si toate elementele din aceasta sfera deoarece pe langa farmecul aparte ele ne pot invata multe. Spun acest lucru si cu regretul ca pe vremea cand am studiat folclorul, nu am exploatat suficient de mult informatiile la care aveam acces.

De multe ori magia se impleteste armonic cu partile cat se poate de adevarate si utile 😉


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: